Sık sık yapman ya da yapmaman gerekeni kulağına fısıldayan bir sesin var mı?
Belki de omzunda değil kafanın içindedir, oradan konuşuyordur. Bazen aşağılar, yargılar, felaket tellalı gibi konuşur, her şeyin geç olduğunu, hiçbir şeyin değişmeyeceğini, komplo teorisiyle uygular. Ama, keşke, gibi kelimeleri çok sever. Emirler yağdırabilir, seni çok çaresiz, mecbur hissettirebilir. Olduğun yere zımbalayıp, seni yere çakacak sızlanmalar yapar. Atacağın her adımda kimseye ve hiçbir şeye güvenmemen gerektiğini anlatır durur. Hatta bunun yanında seni şaşırtmaktan da alıkoymaz. Hayaller kurdurur yüksek motivasyonla, sonra da duvara toslatır son hızla. Tüm bu konuşmaları kendine ait sanırsın, inanırsın ve ne kadar da aciz ve küçük olduğunu kabullenirsin.
Güzel insan o ses sen değilsin, anlatılanlar doğru değil. Sabote ediliyorsun. O ses çocukluğundan bu yana gelen öğrenilmişliğini genelleyen, sana sınırlar çizen güya seni koruyan iç sesin hatta egon. 3 yaşından beri çevremizden aldığımız tepkilere göre iyiyi-kötüyü, doğruyu-yanlışı, etiketlerimizi hatta hangi duruma karşı hangi duyguyu hissetmemiz gerektiğini zihnimize kodlarız. Bize yakıştırılan kötü etiketleri zaman içerisinde benimsemiş ve kendimiz hakkındaki bu kötü düşüncelerin aslında dış sesler olduğunu unutarak kendimizi sabote edebiliriz. Sen sakarsın, sen yapamazsın, sen başaramazsın gibi olumsuz içselleştirdiğimiz ses sayarak kuralcı ve suçlayıcı ailelere sahip bireylerde bu tür özgüven eksikliğine yol açan durumlara daha çok rastlandığını görebiliriz. Mesela misafirliktesiniz ve çocuk koşup duruyor, aslında çocuk olduğu için çocukluğunu yaşayan bir küçük düşünün. Vazoya çarpıp yere düşürdüğünde, ebeveyn bu durumun hiç hoş olmadığını ve daha dikkatli olmaz ise kendisini de yaralayabileceğini izah ederse olayı durumsal ve öğretici olarak ele alan bir duruş sergiler. Ama durumu değil de genellikle çıkan sonuç doğrultusunda çocuğunu suçlayan ve çocuğunun kişiliğine doğrudan saldırıda bulunursa olumsuz etkiler. Çocuk ömür boyu sakar, dikkatsiz, işe yaramaz olduğunu düşünür. Belki çocukken bu tür durumlara maruz kalmış olabilirsiniz. İçinizdeki sabotajcıyı ve kendinizi keşfetmenizi sağlayan bir yolculuğa çıkmak ister misiniz? Kendi öz değerlerini keşfedip, kendini severek, hak ettiğin saygıyı kendine duyarak arzu ettiğin yola çıkabilirsin. Eğer biraz farkında biraz da uyanık olursan; gerçekte hangi sesin sana ait olduğunu bilerek hareket eder, kendini sabote etmezsin.
O iç ses yerine kendi kendine fısılda güzel insan, güzel şeyler olsun biraz da gerçekçi. Kendini motive et güzel davran her haline, farklı bakış açıları kazan, yeniden deneyimle ve SEN OL bu hayatta…
ŞEMSİ YAŞAR
Koç-Eğitmen / 29.01.2022