Yaşamımızı Daha Kaliteli Hale Getirmek…

Paylaş:

Modern yaşam tarzlarımızın beynimize ve bedenimize iyi gelmediğine şüphe yok.

7/24 kapımıza gelen restoran yemekleri, hem iç hem de dışımızdaki gürültü ve dijital ekranlar, çoğunlukla masa başında geçirilen 45 saati aşan çalışma haftaları, her yerde hava, ses ve ışık kirliliği ve gıdalarımızda, kıyafetlerimizde ve vücudumuzda bilinen toksinler ve etrafımızı saran elektromanyetik dalgalar. Yaşam ortamlarımızın ve sağlığımızın bozulmasına şaşmamalıyız.

Buna ölümcül bir pandemi ve onunla birlikte gelen stres ve endişeyi ekleyin. ABD halkının yaşam beklentisinde İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük bir yıllık düşüşü görüldü. İstatistikler akıl sağlığının ABD’de tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştığını gösterirken, dünya çapında depresyon, anksiyete, uyuşturucu kullanımı ve diğer zihinsel bozukluklar rekor seviyelerde. Bizim ülkemizde de durum iç açıcı değil. Sokakta, İş yerinde, markette, toplu taşımada insan davranışlarını ve iletişim becerilerine odaklandığınızda bir geriye gidişe şahit olacaksınız.

Ne yazık ki, pandeminin seyri yaşam biçimlerimizde, davranışlarımızda veya çalışma ortamlarımızda kontrol edemediğimiz olumsuz birçok duruma sebep oldu. Ancak, zihinsel sağlığımız ve mutluluğumuz üzerinde olumlu etkiye sahip olmanın birçok yolu var. Oldukça basit ve büyük finansal kaynak ayırmanıza gerek yok. Yaşam tarzı alışkanlıklarımız – her gün yaptığımız küçük şeyler – sağlığımız ve mutluluğumuz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

Bilim, ruh sağlığı ve mutluluğu oluşturan bileşenleri anlamada uzun bir yol kat etti. Artık hayatınızda her gün yaptığınız şeylerin zihinsel sağlığınızı büyük ölçüde etkilediği biliniyor. Ne yazık ki, depresyonu iyileştiren veya mutluluğu garanti eden tek bir alışkanlık yoktur. Ancak bilim, zihinsel güç oluşturmak ve daha mutlu ve sağlıklı bir beyni teşvik etmek için yapabileceğimiz şeyler olduğunu kanıtladı. Diyet, egzersiz, uyku, stresle başa çıkma uygulamaları, sosyal etkileşim ve zihinsel uyarım dahil olmak üzere yaşam tarzı alışkanlıklarınızı bilinçli olarak seçmeyi gerektirir.

  • DAHA ÇOK GÜL

Gülmek beyninizin endorfin salgılamasına neden olur. Endorfinleri harekete geçirmek için içini sallayan, kahkahalarla dolu büyük bir kahkaha gerekir. Sizi nelerin kahkahalarla güldürdüğünü bulun ve her gün gülmeye çalışın.

  • DAHA FAZLA UYUYUN

Görünüşünüzden sağlığınıza, ilişkilerinizden profesyonel hayatınızdaki başarıya kadar hayatınızın her yönü uykudan etkilenir, ancak en çok beyninizi etkilenir. Beyninizin tüm elektriksel ve kimyasal sistemleri uykunuzdan veya uykunuzun olmamasından etkilenir.

  • DAHA FAZLA DİNLENMENİZE İZİN VERİN

İnsan hayatı, güneş ve doğa ile uyum içinde, daha yavaş bir tempoda hareket ederdi. Atalarımızın toplumlarında, avcılık, yiyecek toplama ve diğer yaşam gereksinimlerini karşılama, günde ancak birkaç saatlerini tüketirdi. Bu, bir kişinin beyninin ve vücudunun rahatlaması, sosyalleşmesi veya dinlenme durumunda olması için yeterince boş zaman bırakırdı. Şimdi ise durum hiç böyle değil. Beynimizin doğal ritmini korumak ve çalışmanın bir parçası olarak beyin kırılmalarını görmek bizi daha üretken, yaratıcı ve yenilikçi yapabilir.

  • DAHA FAZLA OKUYUN

İster ders kitaplarını ister en çok satanları veya istersen eline geçen herhengi bir kitabı oku. Çevirdiğiniz her sayfada beyninizi çalıştırıyorsunuz.

  • ŞÜKRAN & ŞÜKÜR UYGULAMASI

Araştırmalar, zihinsel ve fiziksel sağlık için şükran & şükür uygulamasının birçok önemli faydasını kanıtlamıştır. Araştırmalar, bilinçli bir şekilde şükran duymanın ve şükretmenin mutluluk seviyelerini ortalama yüzde 25 artırabileceğini ve örneğin uyku miktarını ve kalitesini artırarak genel sağlığınızı iyileştirebileceğini gösteriyor.

  • DAHA FAZLA YÜRÜYÜN

Egzersiz beyniniz için en iyi şeylerden biridir. Hatta bazı bilim adamları beyninizin asıl amacının vücudunuzu hareket ettirmek olduğuna inanıyor. Sadece 30 dakikalık bir yürüyüş beyniniz üzerinde olumlu bir etki yaratabilir.

  • DAHA AZ YİYİN VEYA ARALIKLI ORUÇ TUTMAYI DENEYİN

Son yıllarda bilim adamları, uzun süreli kalori kısıtlaması ve aralıklı oruç tutmanın bir dizi fiziksel ve zihinsel sağlık yararı sağladığını keşfettiler. Araştırmalar, kalori kısıtlaması ve oruç tutmanın ömrü iyileştirebileceğini, ağırlığı azaltabileceğini, kan şekeri kontrolünü artırabileceğini, yaşlanmayı yavaşlatabileceğini, kalp hastalığı ve kanser insidansını azaltabileceğini ve uyku, Parkinson, Alzheimer ve birçok zihinsel sağlık durumunu olumlu yönde etkileyebileceğini gösteriyor.

  • DAHA FAZLA GÜNEŞ IŞIĞI ALIN / D VİTAMİNİ & HORMONU

Bahse girerim güneş ışığı, ruh hali ve zihinsel sağlık arasında bir bağlantı olduğunu söylemek için istatistiklere ihtiyacınız yoktur. Araştırmalar, beyninizin güneşli günlerde iyi hissettiren nörotransmiter serotoninden daha fazlasını ürettiğini gösteriyor. Serotonin daha iyi bir ruh hali ile ilişkilidir ve sakin ve odaklanmış hissetmenize yardımcı olur. Güneş ışığı ayrıca D vitamini üretiminizi de belirler. Bugün dünya nüfusunun yüzde 50’sinin yeterince güneş ışığı alamadığı tahmin ediliyor. Güneş ışığı ve D vitamini, depresyon, uyku ve bağışıklık sisteminizle bağlantılıdır.

  • DOĞADA DAHA FAZLA ZAMAN HARCAYIN

Beyninin N vitamini diye adlandırılan doğaya ihtiyacı var. “N” Nature kelimesinin baş harfi. Modern araştırmalar, çoğumuzun başından beri bildiği şeyi, doğada olmanın beyne faydaları olduğunu gösteriyor. Doğayla sadece bir saatlik etkileşimden sonra, hafıza ve dikkat süresi %20 arttı. Bu nedenle, güçlü ve sağlıklı bir yaşam için dışarı çıkın ve güneş ışığında yürüyüş yapın.

  • SEN NE İSTERSEN ONU YAP !

Yukarıda anlatılan yönletemlerin dışında kendine özgü bir seçenek oluşturabilirsin. Bir hobiyi, ritüeli veya uygulamayı ( yoga, pilates vb ) hayatına entegre edebilirsin. Seni mutlu edecek şeyleri araştır ve bul…

Hilmi ÖZDEMİR

Koç-Eğitmen / 28.02.2022

Son
Postlar