Yaklaşık 2000 yıl önce ibranice de söylenen çok güzel bir söz var: ‘’Hepsi beklenmedik zamanda beklenmedik olaylarla karşılaşıyor’. Koronavirüste tam da bu zamanda hayatımıza girdi. Dünya da yaşanan bu olay doğal olarak yaşam şeklimizde birçok değişiklikleri de beraberinde getirdi. Sizler için yazdığım bu makalede bazı önemli noktalarda bilgilendirmek ve hatırlatmada bulunmak istiyorum. 

Evde Çalışma: İşimiz gereği sahadaydık ve bizim için çalışmak randevu almak, müşteri ile yüz yüze gelip ikna etmekti. Bunun için yaptığımız tüm iş faliyetleri ev dışında ki eylemlerimizden ibaretti. Bir süre bu durum doğal olarak değişti. Home ofis çalışma şeklimize adapte olmak ve bu durumu ailemize anlatmak doğal olarak kolay değil. Bununla beraber lideriniz ve iş vereniniz sizden az da olsa bir beklenti içerisinde olacak. Kaygı sevimizi korumak için aşağıda ki noktalara dikkat edebilirsin. 

  • Aile bireylerimiz ile birlikte bu durumu sakin bir şekilde ele almalısın. Panik yapmaya gerek olmadığını belirtmelisin. Sadece bir zaman diliminde iş yapış şeklimize adapte olmamız gerektiğini izah etmek senin açından iyi olacaktır. Eşinizden alacağınız destek ile evde çocuğunuz yada hastanız var ise sakin çalışma ortamı yaratabilir ve elinden gelenin en iyisini yapabilirsin. 
  • Evde kendine ofis alanı yaratacağın sakin bir yer bulmalısın. Unutma sadece dışarıda değilsin ama sabah akşam mesai çalışıyorsun. Bu nedenle kendi çalışma ortamını yaratmalı ve digital anlamda tüm donanımları elde etmelisin. Çalışırken güzel bir müzik dinlemek ve kahve ile eşlik edilmesi seni motive edecektir. 
  • Digital ortamlarda yapacağınız toplantılar bu dönemde fazla olacaktır. Bu nedenle zoom veya mıcrosoft team gibi uygulamar hakkında bilgi sahibi olman senin için kolaylaştırıcı olacaktır. Çalışma ortamınızın rahat ve düzenli olması adaptasyonu kolaylaştıracaktır. 
  • Ara ara eşine ev işlerinde yardım etmenin iletişim açısından iyi olacaktır. Bu durumda evde sadece hizmet alan değil kendi kendine yeten bir kişi olmanız erdemli bir davranış olacaktır. Unutmayın eşiniz asistanınız değil çocuklarınız da sizlerin çalışanlarınız değil. 
  • Bazı kişiler bu süreci verimli bir süreç haline getirip tatil gibi ve çok iyi çalışıyoruz dediler. Dünya da bunun bir çok örneği var. Yani bakış açımızı iyileştirmek ve kararlar almak tamamen bizim elimizde. 

Çalışma ilişkileri : Yaşadığımız süreç doğal olarak farklı iletişim modellerini hayata geçireceğimiz bir dönemi beraberinde getiriyor. Bu durumda bazı çalışanlar ev de bazı çalışanlar ofiste çalışmak zorunda kalıyor. Her ne kadar her an firmalar bu konuda ani karar vermek zorunda kalacak olsalarda takınacağımız düşünce hem kendi sağılığımızı hemde takımda ilişkimizi güçlendirecektir.  Bu durumda :

  • Ofiste çalışan bir kişi isen öncelikle sağlık hijyenleri dikkate almanı rica ederiz. Eminim Firmanız da bu konuda tamamen senin yanında olacaktır. 
  • Yaşadığın psikolojik durum ve kaygı artar ise müdürün ile paylaşmalı ve destek istemelisin. Her koşulda seni düşünen bir müdürünün ve firmanın yanında olduğunu hissetmek sana iyi gelecektir. 
  • Bazı koşullar bizim ev de çalışmamızı mümkün kılmayabilir. Bu nedenle bu durumu kaos haline getirmeden yapabileceğinin en iyisini yapmak için  çaba göstermelisin. 
  • Ev de çalışan bir arkadaş isen ofiste sana her konuda destek veren arkadaşını aramalı ve desteğe her zaman hazır olduğunu hissettirmelisin. 

Hedef Bilinci : Çalışma şeklimizin değişmesi ve mevcut koşullarımız dolayısı ile hedefe olan bakış açımızda ve içsel motivasyonumuzda bazı farkındalıklar yaratmamız gerekmektedir. Her ne kadar şimdiki ortamda hedeflerimizi gerçekleştirmek kolay olmasa da bu bilinci korumak ve düşünmek bizi sürekli canlı kılacaktır. 

Böyle zamanlarda müdürümüzün bazı hedef baskısı gereksiz gibi görebilir ve bizi anlamıyor diyebilirsiniz. Bu durumda empati yapmanız iyi olacaktır. Sanırım onun yerinde olsanız ekibiniz için hem duygusal hemde ekonomik açıdan kaygı duyardınız. Müdürlerinizden gelen bir mesajı sizi güçlendirmek için atılan adımlar olarak görebilirsiniz.  Tabiki firmanın bir müdürü isen ve çalışma arkadaşların ile ortak bir amacın var ise öncelikle onları iyi anlıyor olmalısın. Takım olarak sorulması gereken en önemli soru ‘’ mevcut durum ile başa çıkmak için neler yapmamız gerekir :

 Bizi şimdi ayakta tutacak ne gibi önlemler almalıyız ? Bu süreçte en az hasar ile kapatmak için takımın hangi yetkinliğe ve değere ihtiyacı var ?  Bu sorular ışığında yapacağınız bir toplantı asıl almak istediğimiz önlemleri ortak bilinç olarak bize aldıran bir takım yapabilir.  Ayrıca bu durum  ortak bilinci hep açık tutmanıza yardım edebilir. . Bu yapacağımız şeyler güzel günlere hazırlık olarak karşımıza çıkacaktır. Belki firmamız ve müdürümüz ve çalışanımız durumu bu şekilde ele alıyordur.. 

Zor zamanlarda Güven ve Motivasyon : Hepimiz kendimizi güvende hissetmek isteriz. Böyle zamanlarda motivasyonumuzu da ayakta tutacak bazı şeylere ihtiyaç duyarız. Çünkü beklenmedik durum ile karşılaştığımızda ilk tepkimiz kendimizi koruma altına almak olacaktır. Aynı zamanda kaygı durumumuzdan dolayı bazı kararları ertelemek,( evlenmek, bir şey satın almak veya bir yere gitmek, çocuk vs gibi ) hayallerimize engel olmak, hedeflerimizi yapamayacağımıza inanmak gibi olumsuz duygulara kapılabiliriz. Bu gibi düşüncelere kapılmamızın bir nedeni aslında tamamen beynimizin durumu ile ilgili. 

Beynimizdeki limbik sistem var oluşumuzu devam ettirmeye ve dolayısıyla güven duygusunu hakim kılmaya odaklanıyor. Ani değişiklikler ve özellikle belirsizlik limbik beynimizin risk algısını bir anda artırıyor ve insanın kaygı alanına geçiş yapmasına neden oluyor. Fazla stres insanda hakim olduğunda mantık, rakam, analitik düşünce ve karmaşık problemleri çözme gibi durumlar bizim performansı düşürüyor. Yani kaygı alanında insan önce kendini düşünme eğiliminde ve takım bilinci yok oluyor. Böyle durumlarda birbirimize yapacağımız en güzel yatırım ve eğilim GÜVEN duygusu olması gerekmektedir. Buradayım ve yanındayım duygusu hem ailemiz için hemde çalışanlarımız için elzem değerinde. Eğer evli iseniz eşiniz ve çocuklarınız ile sahip olduklarınız güzel şeyler hakkında konuşmalı ve sadece bir süre tahammül göstermemiz gerektiğini iletmek gerekmektedir. Aynı zamanda çalışma arkadaşlarımız ile konuşmalarımız stresi en az yansıtmalı güven ve cesaret odaklı sohbetleri yapmamız psikolojimiz ve motivasyonumuz  açısından iyi olacaktır. Unutmayın gece elbet bir gün aydınlık ile yer değiştirecektir. Birbirimizi motive eden sohbetler geleceğe daha umutla bakmamızı sağlayacaktır. 

Virus zamanlarında Yetkinlikler ve Yetenekler : Hayat koşullarının an değişmesi ile artık bazı yeni yeteneklere sahip olmamız gerekmektedir. 

  • Günü planlamak
  • Çalışma ortamını zenginleştirmek
  • Soru sormak 
  • Etkili zaman yönetimi 
  • Telefonda konuşmak ve ikna etmek
  • İletişim 
  • Tasarımsal düşünce
  • Duygusal zeka
  • Krizi yönetmek 
  • Not almak 

Hayat normale döndüğünde nasıl bir kişi olarak sahaya çıkacaksın? Sende olmayan ama olduğunda sana fayda sağlayacak olan şey ne ? Hangi yeteneğini geliştirmeye ihtiyacın var ? Seni rakiplerinden önde tutacak olan şeyin ne olmasını istersin? 

Bu zamanlar aslında bir kaç adım ileri geçmek için bir fırsat. Gündem de İtalya örneğini de görmezden gelmemek lazım. Kimse artık İTALYA olmak istemiyor. Neden çünkü rahat tavırları ülkeyi resmen bitirdi. Bu durumdan bir çok ders alabiliriz. Ayırt edici olma, riskleri önceden görme, planlama yeteneğimizi geliştirme ve ani oluşan olayla için reflekslerimizi kuvvetlendirmemiz gerekir. Evde olacağımız bu zamanı gelişim fırsatı olarak gör ve adım atmaya başla. 

Pozitif olmak: Bu zamanlarda duygu durumumuzu da kontrol etmek en güzeli olacaktır. Pozitif olmak ve olumlu düşünmek hem kendimizi hemde bizimle beraber olan kişileri ( aile,iş arkadaşlar, müşteriler )  mental açıdan koruyacaktır. Çok fazla kaygıda olmadan yeniden yapacaklarımızı düşünmek ve bunlar hakkında not almakta bizi huzurlu ve güçlü yapacaktır. Bunun için çok sevdiğim bir söz var ‘’ YILDIZLARI GÖRMEK İÇİN BELİRLİ BİR KARANLIĞA İHTİYAÇ VARDIR’’. Eminim olumlu bakış açımız gelecekte atacağımız adımlar için bizi kuvvetlendirecektir..

Aile İlişkileri : Eskiden fazla iş olduğu için ailemiz ile nitelikli zaman ayıramıyoruz diye yakınırdık. Belki de bu durum bir saklanma tepkisi idi. En önemli varlıklarımızın eşimiz ve çocuklarımız olduğu bir gerçek. Beraber nitelikli zaman geçirmenin tadına varabilirsiniz. Eşiniz ile yemek yapmak, farklı oyunlar oynamak, film izlemek vs gibi faliyetler aile ilişkilerimiz için çok güzel olacaktır. Yapacağınız bu faliyerleri kendi whats up gruplarından paylaşabilirsiniz

Son olarak en güzel zaman anı yaşadığımız zamandır.. Bu zaman diliminde sizlerle ilgili güzel planlarımız var.. 

Umarım en kısa zamanda bu günleri atlatır ve eski günlerden daha güzel günlere geliriz. 

Sizleri Seviyorum,

Caner

 Bir gerçeğide görmezden gelmemek çok önemli hale gelmektedir. Ülkemizde sağlık bakanı vaka açıklayana kadar herkes çok rahattı. Oysa ki bu virüs olayını gayet iyi biliyorduk. Şu önemli bir soru : İnsanlar o zamana kadar neden kaygı alanında değildi? 

Bu durum tamamen insanın risk algısından kaynaklanıyor. İnsan beyni artan bir riskleri daha kolay algılıyor.  Bir risk artmıyorsa net şekilde algılamakta zorlanıyor. Hepimiz biliyoruz ki İstanbulda deprem olacak ama sonuçlarını şiddetini ve sonuçlarını bilmediğimiz ve yaşamadığımız için önlem almak bizim için mümkün olmuyor. Yani rahat tavırlarımızın nedeni bize dokunana kadar oluyor. Bize dokunduğunu hissettiğimizde başlıyoruz önlem almaya veya adapte olmaya. Bu durumda yapacak olan tek şey ayırt edici olup önceden önlem almak için kendimizi hazırlamaya yatkın olmamız gerekmektedir. Mesela kimse artık İTALYA olmak istemiyor. Neden çünkü rahat tavırları ülkeyi resmen bitirdi. Bu durumdan bir çok ders alabiliriz. Ayırt edici olma, riskleri önceden görme, planlama yeteneğimizi geliştirme ve ani oluşan olayla için refkleslerimizi kuvvetlendirmemiz gerekir. Evde olacağınız bu süre içerisinde kendimizi geliştirmek ve düşünmek için çok güzel bir zaman. Unutmayın PANDEMİ KONTROL EDECEĞİMİZ bir şey değil. Var ve hayatımızda. Fakat biz kendimize önlem alabiliriz. Tıpkı rakip gibi ya da fiyat rekabeti gibi.. 

Bu günleri güzel atlatmak için bazı konularda öz eleştiri de yapmamız gerekmektedir. Mesela bu zamana kadar finansal konularda ki tavrınız kararlarınız nasıldı? İhtiyaçlarınızı mı karşıladınız yoksa bitmek bilmeyen isteklerinizi mi ? Bu zamanlar daha çok ihtiyaçlarımızı düşündüğümüz bir dönemdeyiz. İşimizin değerini bilerek şu sözü  daha çok düşünmenizi rica ederim. ‘’ Eğer ihtiyacınız olmayan şeyler satın alırsanız çok geçmeden ihtiyacınız olan şeyleri satmak zorunda kalırsınız’’

Sabah kalkıyorsun ve bütün gün evde zaman nasıl geçer diye düşündüğünü duya gibiyim. Bir de evde eş ve çocuk varsa:)

Buna düşünerek söyleyeceğim tek şey ertelediğiniz her şeyi yapacak zamanınız olacak. Kendiniz için gelişim ve değişim fırsatı aileniz için sevgiyi daha çok vereceğiniz bir zamanı yakalayacaksınız. Belki yaptığınız güzel uygulamaları arkadaşlarınız ile paylaşabilirsiniz. Yazı yazın, kitap okuyun, güzel müzikler dinleyin, hayal kurun…. Yapacak o kadar çok şey var ki…

Olası senaryolar üzerine çalışmalar yapın. Bu zaman zarfında kendi  duygusal durumumuzu da göz önüne alarak farklı senaryolar üzerinde çalışın ve çözümler geliştirin. Bu gibi adımları önceden atmış olmanız, alabileceğiniz en önemli önlemlerden biri diyebiliriz.

Bulunduğunuz ortamı en iyi değerlendirmek için çalışmalar yapmanız gerekmektedir. Hayat devam ediyor. Bu yüzden bazı niteliklerin günümüzde daha çok önemli olduğunuda görmezden gelmeyin. Telefonda konuşmak, ikna etmek, soru sormak, dinlemek, planlama yapmak, yazı dilini geliştirmek bu senaryolarda ve gelecekte çok daha iyi bir çalışan olmamızı sağlayacaktır. 

Son olarak en güzel zaman anı yaşadığımız zamandır.. Bu zaman diliminde sizlerle ilgili güzel planlarımız var.. 

Umarım en kısa zamanda bu günleri atlatır ve eski günlerden daha güzel günlere geliriz. 

Son
Postlar